..:: nuffnang ::..

Thursday, December 1, 2011

Rokok dAn dAdAH

Assalamuaikum w.b.t.. Td aq ade terbaca statement seseorang yg menyatakan "menghisap rokok lebih bagos dari menghisap dadah". Aq agak tertarik dengan statement beliau 2. Betul ke statement 2?. How bout u?? Do u agree with this statement? disebabkan beliau cakap rokok lebih bagus dari dadah, so aq nak tanya korg, pernah x doktor bagi rokok sebagai ubat kat patients? aq x pernah dengar lagi tp xtahu lah pulak kalau2 ada rokok dijadikan sebagai ubat n diberikan kepada patients. Yang aq tahu doktor ada bg dadah kat patients tetapi hanya kepada pesakit yang memerlukan sahaja dengan tujuan tertentu n kuantiti yang tertentu. Korang jangan salah faham pulak ok?.

Dalam tv banyak iklan disiarkan 'no smoking' begitu juga dadah 'no drug'. My opinion xada yang bagus, dua2 ada keburukan sendiri. Kalau kita tengok dekat case rokok 2 terang-terangan terpampang image yang kita nak jauhkan seperti kanser n lebih menyedihkan lagi effect kat baby. Tapi, si smoker ni masih xada kesedaran walaupun kebenaran dah ada depan mata. Rokok sangat merbahaya kepada penghisap tetapi, lebih membahayakan nyawa orang disekeliling yang menghidunya. Sememangnya rokok banyak dijual kat kedai tetapi hanya kepada 18 tahun keatas sahaja sebabnya manusia2 ni dah boleh bezakan mana yang baik dan x. However, ada kanak2 bawah umur yang dah pandai  merokok disebabkan banyak faktor2 yang mendorong mereka berbuat demukian. 

Dadah aq xtahu gambar apa yang ada kat situ, yang aq pernah tengok kat tv just transparent plastic yang xde printed ape2. Tapi x bermakna yang dadah 2 elok n seperti yang korang tahu dadah 2 boleh menyebabkan  penyakit yang x berubat iaitu HIV kepada doktor yang x berbayar ni. Kita sedia maklum bahawa hukuman kepada drug dealers ni lebih teruk berbanding penghisap 2 sendiri. Mereka jual kpda sesiapa sahaja yang memerlukan dadah. Drug, sangat merbahaya terutamanya pada penghisap itu sendiri dan boleh ketagihan jika tidak dibendung dan boleh membahayakan orang sekeliling jika hajat mereka x tercapai.

Actually, bukan dadah je yang susah nak berhenti kalau dah ketagih, rokok pun sama naik dengan dadah. Kalau x percaya cuba korng observe kenalan korg yang smoking. Aq sendiri dah pun buat observation on my friend n he said, he try to stop smoking but unfortunately he got a fever. See, kuatkan penangan rokok ni. So, to all my beloved friends n readers please do not ever touch cigarette n drug. Don't choose the dark path. Kalau anda adalah seperti yang dinyatakan please sgt2 stop it.. ANDA MAMPU MENGUBAHNYA!




Sunday, June 19, 2011

exam oh exam =,=

assalamualaikum..sedar sedar almost 2 months blog ni terbiar tak berpenghuni. Almaklum la, lepas habis praktikal terus masuk poli. Sekarang ni eja ambil short sem. So, masa nak update blog sangat terhad. Alhamdulillah waktu kuliah dah habis tapi apa yang menggerunkan ialah........ final exam!! This wednesday exam..thats mean i've 2 more days..eja tak study apa pun lagi and berbekalkan apa yang eja faham and ingat sekarang ni memang tak lepas la nak ambil exam. Eja kena perah balik otak ni nak ingat semua sub topic and more struggle!! proggression topic, love u damn much!! u're my hero ~ aq xnak jawab soalan yang berkaitan ngan kau!! Lagi satu yang menggembirakan eja iaitu my final report...love u so much...tahniah kepada eja coz tak sentuh langsung report tu (padan muka kau, bg masa 2 bulan tak nak buat!!) hope sempat la eja nak type final report tu hehe and kepada sahabat2 eja sekalian, cepat la korang siapkn report tu yer. Last but not least, doakan eja untuk final exam ni ye. Hope eja boleh jawab semua soalan, also my friends wish u all best of luck. Semoga Allah memberkati hidup anda..amin~

Monday, May 2, 2011

memoriku disini =,=

Assalamualaikum pembuka bicara. Sihat sahabat sekalian?? Harap harap sihat la hendaknya. Sememangnya dah lama eja tak update blog ni. Kalau boleh tiap tiap hari eja nak bernukilan tapi apakan daya, masa memang cemburu dengan eja tapi no hal la, small matter je tu kalau tiap tiap hari eja membebel mesti korang bosan jugak kan?? So, eja cuba kurangkan entry merapu eja ni.

Actually eja nak share story saat2 terakhir aq kat ukmpka yg dah macam rumah kedua eja ni...sedih woo..29/4/11 hari terakhir eja menatap office UKM ni...even perasaan seronok tu membuak tapi sedih tu tetap ada...takkan la tak sedih, bukannya sehari 2 eja berkampung kat ukmpka tapi 5 months. Mesti la sedih. Plus eja dah makin mesra dengan staff kat sini yang eja dah anggap macam kakak and abang eja sendiri.

Before nak masuk office ni dulu macam yang eja fikir, negatif lebih banyak dari positif. cemana keadaan eja kat sini, staff kat sini garang ke?? sombong ke?? CEO pulak macam mana?? sampaikan eja tak tido malam lah asyik dok fikir pasal praktikal ni. Tapi bila dah start praktikal sememangnya diorang cool habis. Tak menyesal pun eja pratikal kat sini.. Then macam macam eja dapat belajar kat sini, diorang tak jemu jawab setiap soalan yang eja tanya. Staff kat sini layan eja and geng praktikal yang lain dengan baik. Terutamanya Ceo Prof Wan hamidon and Coo En. Mahadzir yang bagi kepercayaan pada student praktikal macam kami ni. Prof Wan yang banyak bagi tunjuk ajar and En. Mahadzir yang sudi bawa student praktikal pergi lawatan kat tapak projek menara 3 petronas. Jasa tuan sekalian sangat sangat dikenang. Thanks juga pada En. hanis and abg fadli yang banyak mengajar, kak sharifah yang selalu bawa eja pergi site, kak ika and kak sara yang selalu bawa pergi ECER klcc tuk discuss pasal QS. Hope projek kat tasik chini berjalan dengan lancar. Also department architecture, thanks sebab banyak membantu and memberi tunjuk ajar, korang memang the best lah. Sayang korang ketat2!!! kaksu, kak ika, kak sara n pnut yang selalu lunch bersama. Lepas ni tak dapat dah nak lunch sama sama. And pada kak sara yang baru salamat melahirkan seorang cahaya mata 4 hari lepas, anak akak chomel amat. Didik dia jadi seorang qs yang berjaya macam mamanya ok hehe. Akhir kata, selamat tinggal semua. Akan eja kenang jasa kalian sepanjang hayat eja mmuaah  ^_^


........

memori di UKMPKA



jamuan perpisahan utk kak mimi n abg nizam~

site visit kat menara 3 petronas

saat2 terakhir di UKMPKA..

..:: bye2 ukmpka ::..

Monday, April 11, 2011

broga hill



Assalamualaikum. BROGA HILL. Dengar nama pun dah macam best kan? Plus orang ramai dok story tentang broga katanya view cantik and terkenal dengan tempat terbitnya matahari. Memang bersemangat la eja nak mendaki. Macam tak percaya je eja sanggup bangun pagi buta, semangat membara sangat ni. Eja gerak dari rumah pukul 4.40 pagi. Memang awal kn?? Yela, takut nanti tak sempat nak tengok matahari terbit. So, nak tak nak kena la bertolak awal, sampai je kat broga hill tu memang eja terkejut sebabnya ramai sangat orang yang nak mendaki. Nampak sangat la tempat tu memang famous. Oleh kerana eja terlalu excited nak share kegembiraan dengan korang, so banyak la gambar yang eja nak tunjuk kat korang. Tanpa melengahkan masa eja nak share betapa cantiknya matahari terbit.



zzzzaaaazzzzz~


time ni br start berjalan menuju ke tempat mendaki
hiking bermula..
mendaki dalam samaran cahaya lampu

cantikkan??nampak tenang sgt~

masa ni kat level 2..
mmg kepenatan yang teramat sgt,tp masih boleh tersenyum..

dgn penuh bergaya mereka berposing~
macho x??


even penat,posing ttp posing!!

time ni matahari blm nampak lagi...beliau masih malu2 nak keluar...hehe.. xsure pukul berapa masa ni..







haa... see... matahari dah terbit...cantikkan??








bersedia untuk turun ke bawah... before tu snap2 dlu..




akhirnya selamat sampai ke bawah...
amin~



tp blm habis lg... after that kterog g tman rekreasi tekala.. lebih kurang 15mnt perjalanan..


kne mendaki lg...kirenye 2 kali mendaki la hari tu... mmg badan menjadi sihat dan kuat..hehe 





oleh kerana terlalu bnyak pic yang dikongsi,eja mls nak letak caption kat setiap pic...ok la 2 kn dpt tgk picture smata2 je kn??janji ade...hee~

sekian saja dari eja..jmpe next entry..

..:: kegembiraan sbb dah lme x hiking ::..

Monday, March 21, 2011

photography session ^,^

Assalamualaikum. Photoshoot session ni actually pada 13 march. Tapi baru hari ni berkesempatan nak upload picture. Bertempat di Selama Kedah sempena my cousin kahwin. So ni lah masanya eja nak test power :p


Inilah hasilnya

......


scroll down



selamat pengantin baru ^_^
shomell tak sayer??? wawa pown tak terkecuali okeii..
abah pown nak berphoto jugak..tgk abah senyum.. shomell kn3??:D
alahai..kesian anak sdre aq nih... mst dye tgh rimas.. tgk mke dye 2..monyok je...haha
my sibling

cameraman.. 


-anyway thanks to my bro yang sudi snap pic-

Wednesday, March 9, 2011

tempat ape nih??

Assalamualaikum. Penat! penat!! penat!!! Hari ni hari yang sangat memenatkann. Hari penat sedunia agaknyaaa. Eja tak tahu la apa yang membuatkan eja betul2 penat, walhal berjalan & mencatat je pun, so simple kan?? Apa yang eja catat tu? Haa ni la yang eja nak story nih. Sabaq sabaq sabaqq!! Sabaq naa, bagi la eja bernapaih sikit. Bermulanya macam ni........... jenggg jengg jenggggg~

Hari ni eja start pergi site kat ukm bangi. Site ni betul betul kat dalam ukm. Haa sapa kat sini student UKM?? Habaq mai kat depa macam mana keadaan tempat tu. Sekarang ni site tu nak construct hostel dan semestinya hostel untuk student ukm. Nak tau tak?? Seperti apa yang difahamkan oleh abang kakak engineer kat tempat eja praktikal ni, site ni almost 15 years dah terbengkalai. Korang boleh bayangkan tak bangunan tak siap pastu biar kosong macam tu je macam mana keadaannya? Bangunan ada 7 blok semua sekali. Dalam banyak banyak blok, blok 4 la yang paling teruk sekali and menakutkan kot. Tapi eja tak tahu menakutkan yang macam mana sebab eja belum terjah lagi kat dalam bangunan tu. Setakat usha usha kat luar je la. Blok yang paling low class yang paling korang taknak duduk sekali blok 4. Blok tu baru siap 45% je, tapi blok yang lain overall dah cecah 60% and above. Tadi eja sempat masuk blok 2 je. Daripada info info yang boleh dipercayai, tempat tu diperkatakan agak keras, bukan sekeras konkrit, tapi lebih dari tu.

Berbalik kepada mencatat, eja catat apa eh kat dalam bangunan tu? Haa ni la nak bagitau ni, tadi eja diberi tugas oleh kak syarifah (engineer) untuk catat struktur bangunan yang ada dalam setiap bilik bangunan. Just tick dalam paper and catat apa problem dalam bangunan tu. Tak mencabar mana pun bab bab mencatat ni. Eja bersama lagi dua orang budak praktikal kat company tu yang di tugaskan untuk buat inspection ni. Hanya kami bertiga yang buat kerja ni. Yang ni baru agak mencabar. Tempat yang ditinggalkan tak berpenghuni ni sekarang dikendalikan oleh student praktikal. Kira hebat jugak la kami ni kan? #jangankecamhakak tapi hari ni kami dapat siapkan inspection ni 40% je disebabkan hujan renyai yang tak diduga telah turun (ponteng je lebih tu, padahalnya renyai je pun) yang selebihnya akan di continue tomorrow. So, inilah hasilnya

.......

inilah kolejnya..
cantikkan kalau tengok dr luar??
haa...jgn tengok luar je..
jap lagi masuk dalam yer??



haa...ni la dalamnya...
masa nak msk tu terkejut gile..
alamak!!
cemana nak jalan??



ini plak kat hall..
manhole tersumbat..
sbb tu jd sungai kat sini..
kalau letak ikan ni mst ikan pun tak sempat nak bernafas...


haa..ini plak blok untuk esok..
nmpak mcm seram..
p harap2 la semua ok..
doakn eja selamat ye
~aamiin~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...