..:: nuffnang ::..

Thursday, December 1, 2011

Rokok dAn dAdAH

Assalamuaikum w.b.t.. Td aq ade terbaca statement seseorang yg menyatakan "menghisap rokok lebih bagos dari menghisap dadah". Aq agak tertarik dengan statement beliau 2. Betul ke statement 2?. How bout u?? Do u agree with this statement? disebabkan beliau cakap rokok lebih bagus dari dadah, so aq nak tanya korg, pernah x doktor bagi rokok sebagai ubat kat patients? aq x pernah dengar lagi tp xtahu lah pulak kalau2 ada rokok dijadikan sebagai ubat n diberikan kepada patients. Yang aq tahu doktor ada bg dadah kat patients tetapi hanya kepada pesakit yang memerlukan sahaja dengan tujuan tertentu n kuantiti yang tertentu. Korang jangan salah faham pulak ok?.

Dalam tv banyak iklan disiarkan 'no smoking' begitu juga dadah 'no drug'. My opinion xada yang bagus, dua2 ada keburukan sendiri. Kalau kita tengok dekat case rokok 2 terang-terangan terpampang image yang kita nak jauhkan seperti kanser n lebih menyedihkan lagi effect kat baby. Tapi, si smoker ni masih xada kesedaran walaupun kebenaran dah ada depan mata. Rokok sangat merbahaya kepada penghisap tetapi, lebih membahayakan nyawa orang disekeliling yang menghidunya. Sememangnya rokok banyak dijual kat kedai tetapi hanya kepada 18 tahun keatas sahaja sebabnya manusia2 ni dah boleh bezakan mana yang baik dan x. However, ada kanak2 bawah umur yang dah pandai  merokok disebabkan banyak faktor2 yang mendorong mereka berbuat demukian. 

Dadah aq xtahu gambar apa yang ada kat situ, yang aq pernah tengok kat tv just transparent plastic yang xde printed ape2. Tapi x bermakna yang dadah 2 elok n seperti yang korang tahu dadah 2 boleh menyebabkan  penyakit yang x berubat iaitu HIV kepada doktor yang x berbayar ni. Kita sedia maklum bahawa hukuman kepada drug dealers ni lebih teruk berbanding penghisap 2 sendiri. Mereka jual kpda sesiapa sahaja yang memerlukan dadah. Drug, sangat merbahaya terutamanya pada penghisap itu sendiri dan boleh ketagihan jika tidak dibendung dan boleh membahayakan orang sekeliling jika hajat mereka x tercapai.

Actually, bukan dadah je yang susah nak berhenti kalau dah ketagih, rokok pun sama naik dengan dadah. Kalau x percaya cuba korng observe kenalan korg yang smoking. Aq sendiri dah pun buat observation on my friend n he said, he try to stop smoking but unfortunately he got a fever. See, kuatkan penangan rokok ni. So, to all my beloved friends n readers please do not ever touch cigarette n drug. Don't choose the dark path. Kalau anda adalah seperti yang dinyatakan please sgt2 stop it.. ANDA MAMPU MENGUBAHNYA!




14 comments:

  1. Rokok pun sama ada dadah. Siap ada racun tikus lagi.

    Hisap racun pastu bg racun yg lbh teruk kt orang sekeliling. huh! geram2.

    jom komen2 entri lepas geram saya kat perokok: http://ibnuismaini.blogspot.com/2011/12/spontan.html

    ReplyDelete
  2. emm...betul-betul....
    rokok ini tak susah nak renti tapi rakan-rakan persekitaran...
    bilakit arenti..dia orang hulur sebatang..emmm
    susah ...
    dari perokok tegar..hahahhaha
    Salam kenal..
    Jom exchange bloglist..i already put your URL at my bloglist ..check it out

    ReplyDelete
  3. thankz eja 4 d wish... hehehe..

    hmm.. diorang buat statement macam tu sebab nak kater hisap rokok tu okay than ambik dadah.. sebab tu diorang hisap rokok ke? maksudnya, diorang pilih yg terbaek utk diri diorang la kan... kalau statement nie...

    tak hisap rokok dan tidak ambik dadah lebih baik daripada ambik keduanya... raser2x diorang tak ambik tak benda2x tu...

    hmm... statetment "menghisap rokok lebih bagos dari menghisap dadah" tu statement lepas diri je kot akak raser... huhu..

    ReplyDelete
  4. agree :) both are bad..bila slh guna..

    ReplyDelete
  5. Lebih baek merokok seh daripda make narkotik, tapi lebih baik lagi bila tidak keduanya. mau brenti merokok pun tidaklah gampang hehe . . .

    ReplyDelete
  6. rokok mmg x elok..kalau sayang orng sekeliling benti a merokok even merokok 2 susah nak ditolak...slow2 msti boleh kan??dadah pown sama kalau disalah guna~

    ReplyDelete
  7. setuju dengan topik ni,,but no komen...huhuuu..

    ReplyDelete
  8. follow awk eja...79 melapor diri...follow sy k kalau sudi...

    ReplyDelete
  9. nice entry..

    #follow here..
    Hope hit me back..
    Thanks..

    ReplyDelete
  10. dua2 tak bagus... sekali ketagih kan susah..

    ReplyDelete
  11. Kedua2nya sejenis ketagihan dan harus dijauhi.

    ReplyDelete
  12. ade cara nak henti isap rokok, keazaman kene teguhlah, dan kene cari medium utk ganti rokok sbg contoh, nikotin yg baru keluar tu, takpun gula-gula batu(kawan aku penah buat and berjaya)dan yg paling penting tawakkal

    ReplyDelete

tinggal pesanan anda yang +ve ataupun yg -ve bg meningkatkan prestasi terkini~

trimas! ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...