..:: nuffnang ::..

Saturday, July 7, 2012

PreCast Concrete Installer

Assalamualaikum.. Terasa malas jari jemari ni nak menyentuh ketulan-ketulan keyboard bagai.. dengan kudrat yang ada, ku gagahi jua bagi mengongsi cerita sepanjang pengangguran ku ini.. Gara2 ke Jb selama 2 minggu maka tak dihapdate la belog ni.. Almaklumla tak bertemu internet, jadinya berpuasa syosyal la selama hampir sebulan.. Sebab tu la jari jemari ni dah keras nak menekan keypad.. Pemergian ku ke Jb sebenarnya nak cari kerja, tp entah apa angin boleh pulak jadi baby sitter si azwa ni... sangat2 nakal dah dia sekarang.. rasa nak je gigit si azwa tu.. Papa pun azwa tetap comel and dah boleh bercakap dah, bkn setakat bercakap nyanyi pun dah boleh.. Tp golongan dia jela yang faham apa yang disebutnya :p

gigit kang~

Masa kat jb aq dapat maklumat dari kawan yang 17-21.6 ada kursus IBS kat Hotel Seri Malaysia, Kuantan , mula-mulanya aq malas nak g sebabnya banyak keje yang nak dibuat.. Tapi bila aq fikir-fikir balik macam seronok jugak kalau g kursus ni... Aq pun dengan semangatnya nak join la kursus tu, bukan apa sijil kat dalam file aq tu tak banyak.. so, kena la tambah collection lagi.. Plus kursus ni free, memang tak rugi pun kalau join..kan kan kan? 

Dengan semangat yang ada, siap sudah aq packing baju..aik??siap dah.. pantas betol!!actually tak pantas mana pun, sengaja nak memendekkan story...hehe

Hotel Seri Malaysia...im coming..
here we go..
First day, as usual sesi suai kenal.. And cikgu intro sal IBS.. second day kitaorang study teori before nak buat practical. third day buat practical kat Binaan Desjaya, Gambang.. next day kitaorang dah exam n last day goyang kaki je..kitaorang wat kerja ni sekejep je.. Bila datangnya malam bersyosyel jela.. tp disebabkan aq ni budak baik so bersyosyel dalam bilik suda..seronok!!hehe..  ok ok..Level 1ni  merupakan kerja-kerja kuli je.. thats mean kitaorang ni jadi kuli la time ni..

preparation nak panjat bangunan..hehe
Actually harness tu sebagai isyarat je..kalau ikut kekukuhan tu entah la tahan or tak..sebabnya 9t letakkan kat scaffolding 2 je..aq tengok scaffolding tu bergoyang-goyang...seram..haha..

sementara tunggu turn nak jadi buruh snap dahuluuu~
Third day ni takde pape yang perlu dirisaukan..sebabnya practice je...mark pun tak diambil.. yang nervousnya fourth day ni la.. debar kau jah.. sebabnya exam day ni ada wakil dari CIDB yang ambil mark samada kami pass or fail..

debaran terasa..
Time ni tak tau la nervous nak exam or nervous nak panjat tinggi.. tp yang pastinya jantung berdegup kencang...hue hue hue

Tiba masanya kami berdiri di sini.... Masa yang diberikan 2 hours..

setting column.. 
So, kena make sure column tu betul masuk kat tempat yang telah ditandakan..kalau tak nanti nak pasang beam and slab susah la..


setting beam..

last one ni yang paling lama nak setting.. sebabnya 2 orang je yang buat.. nasib baik time ni aq tak gayat, kalau tak alamatnya tak bergerak la aq.. 

setting slab..
 lelaki yang berdiri tu examiner CIDB.. time dia cakap dah ok, betapa bahagianya aq.. mana taknya, peluh dah meleleh2 dah.. muka pun dah macam kena panggang..


even kepenatan tp keseronokan tetap melanda sebab dah tamat~

last day..happy ending~

jom ngap dulu before last meeting..
memang tak dinafikan makanan kat situ memang sedap2..thumbs up!!

kami berkhidmat untuk negara..hehe
btw, thanks all yang terlibat.. selesai sudah~

11 comments:

  1. walaupun mcm tu tp seronokkan... :-)

    ReplyDelete
  2. salam..eja studi ape...???nmpak pergi site sume...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. study civil engineering..site ni tuk tmbh experience :)

      Delete
  3. perghhh . gayat tuu . dasat enviroment kamu nih . abis la aku x dapat cari makan lagi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...ade pulak cm 2..asal xdpt cari mkn nye??

      Delete
  4. Pergh bestnya tengok turun site. Dan lagi best kumpul reramai ye tak.

    Anyway comel azwa tu. Geram tengok. hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg seronok bile trun site ni..just panas la sikit..tp 2 kne la tahan :)

      Delete
  5. wah bestnya. skrg dip ke deg? saya dah sedih dah tak dpt nak g deg dah. huhu.

    ReplyDelete
  6. hahhaha.. tamabah ilmu, n then time blaja x kenal pun dark kelas len, bla g kusus tuh kan dapat kenai..heheheh.. siap g karok sme2 agi,,, n then dibelanje roti canai agiey,,, hehehe...

    ReplyDelete

tinggal pesanan anda yang +ve ataupun yg -ve bg meningkatkan prestasi terkini~

trimas! ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...